Παραλλαγη Ομικρον – Ολα οσα πρεπει να ξερετε για τη νεα παραλλαγη του κορωνοϊου | Aegean Medical Doctors Thessaloniki | Halkidiki
Aegean Medical

COVID-19 τεστ Θεσσαλονίκη. Ιατρικό εξειδικευμένο δίκτυο το οποίο, μεταξύ άλλων υπηρεσιών, εκτελεί μοριακές δοκιμές covid-19. Οι καλύτερες ιατρικές υπηρεσίες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Προσφέροντας ιατρική υποστήριξη 24/7 για να ζήσετε διακοπές χωρίς προβλήματα

Δίκτυο Aegean Medical
THESSALONIKI - MITROPOLEOS
+ 30 2310 224 224

THESSALONIKI - AMPELOKIPOI
+ 30 2310 730 070

THESSALONIKI - 25IS MARTIOU
+30 2310 303 050

STAVROS
+ 30 698 111 0786

ASPROVALTA
+ 30 698 111 0786

VRASNA
+ 30 698 111 0786

HANIOTI
+ 30 698 517 9999

POLYCHRONO
+ 30 698 517 9999

PEFKOCHORI
+ 30 698 517 9999

N. MARMARAS
+ 30 698 517 9999

AIDIPSOS
+ 30 698 517 9999

PEFKI
+ 30 698 517 9999

Follow Us On Instagram

Δευτέρα-Παρασκευή 7-22:00, Σάββατο 7-15h

Διαγνωστικό κέντρο - Μητροπόλεως

+30 698 517 9999  +30 2310 224 224

info@aegeanmedical.gr

Γραφεία σε όλη την Ελλάδα

Τοποθεσίες σε όλη την Ελλάδα

Ακολουθήστε μας

Παραλλαγη Ομικρον – Ολα οσα πρεπει να ξερετε για τη νεα παραλλαγη του κορωνοϊου

Aegean Medical Service

Παραλλαγη Ομικρον – Ολα οσα πρεπει να ξερετε για τη νεα παραλλαγη του κορωνοϊου

Ο Guardian συγκέντρωσε τις πρώτες απαραίτητες πληροφορίες, με όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την παραλλαγή Omicron, σε δέκα χρήσιμες ερωτήσεις-απαντήσεις

Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού Omicron έχει μπει για πάντα στις ζωές μας – αν και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ευρώπη είναι προς το παρόν ελάχιστα και στη χώρα μας είναι μηδενικά.

Για άλλη μια φορά, όπως συμβαίνει πάντα – ειδικά με θέματα που δυνητικά απειλούν τη δημόσια υγεία – όταν συμβαίνει κάτι σχετικά άγνωστο, υπάρχουν αρκετές πληροφορίες, αλλά όχι αρκετές, για να βεβαιωθούμε ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού είναι επικίνδυνο.

Ο Guardian συγκέντρωσε τις πρώτες απαραίτητες πληροφορίες, με όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την παραλλαγή Omicron, σε δέκα χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις.

Ποιο είναι το όνομα του

Η παραλλαγή αρχικά ονομαζόταν B.1.1.529, αλλά την Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την αναγνώρισε ως “παραλλαγή ανησυχίας” (VOC) λόγω των “άσχετων” μεταλλάξεων της και επειδή “τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν αυξημένο κίνδυνο της εκ νέου μόλυνσης με αυτό.” . παραλαγή”. Η νέα παραλλαγή ονομάστηκε “Omicron”.

 

Πότε εντοπίστηκε για πρώτη φορά;

Η παραλλαγή του Omicron αναγνωρίστηκε την Τρίτη 23 Νοεμβρίου και αναγνωρίστηκε ως ανησυχητική λόγω ενός μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον μεταλλαγμένο να αποφύγει την ανοσία -είτε φυσική, ασθένεια είτε εμβολιασμένη- που δημιουργείται από τον άνθρωπο. Συνδέεται επίσης με την αύξηση των κρουσμάτων στη νοτιοαφρικανική επαρχία Gauteng, μια αστική περιοχή που περιλαμβάνει την Πρετόρια και το Γιοχάνεσμπουργκ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αυτοί οι δύο παράγοντες έβαλαν γρήγορα τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο στο ραντάρ των ειδικών σε διεθνές επίπεδο και ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Υγείας και Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου περιέγραψε την Omicron ως «το πιο ανησυχητικό πράγμα που έχουμε δει».

 

Από που έρχονται

Αν και αρχικά συνδέθηκε με τη νοτιοαφρικανική επαρχία Gauteng, η παραλλαγή δεν προερχόταν απαραίτητα από εκεί. Το παλαιότερο δείγμα συλλέχθηκε στη Μποτσουάνα στις 11 Νοεμβρίου. Οι επιστήμονες λένε ότι η ασυνήθιστη μετάλλαξη «αστερισμού» υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να έχει συμβεί κατά τη διάρκεια μιας χρόνιας μόλυνσης ενός ανοσοκατεσταλμένου ατόμου, όπως ενός ασθενούς με HIV/AIDS που δεν έχει λάβει θεραπεία.

 

Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες

Η παραλλαγή Omicron έχει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας -το «κλειδί» που χρησιμοποιεί ο ιός για να ξεκλειδώσει τα κύτταρα του σώματός μας- υπερδιπλάσιο από τον αριθμό που μεταφέρει η Delta. Αυτή η δραματική αλλαγή έχει εγείρει ανησυχίες ότι τα αντισώματα από προηγούμενες λοιμώξεις ή εμβολιασμούς δεν θα ταιριάζουν πλέον καλά. Με βάση τις γνώσεις μας για τη λίστα μεταλλάξεων, οι επιστήμονες αναμένουν ότι ο ιός είναι πιο πιθανό να μολύνει – ή να ξαναμολύνει – άτομα που έχουν ανοσία σε προηγούμενες παραλλαγές.

Aegean Medical Service

Είναι πιο μεταδοτικό;

Αυτό δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, αλλά η εικόνα που προκύπτει είναι ανησυχητική. Σημειώθηκε αύξηση των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική – από 273 κρούσματα στις 16 Νοεμβρίου, σε περισσότερα από 1.200 έως τις αρχές αυτής της εβδομάδας. Πάνω από το 80% από αυτά προέρχονται από την επαρχία του Gauteng και οι προκαταρκτικές αναλύσεις δείχνουν ότι η παραλλαγή Omicron έγινε γρήγορα το κυρίαρχο είδος. Η τιμή του R, που δείχνει πόσο γρήγορα αυξάνεται η επιδημία, υπολογίζεται σε 1,47 για τη Νότια Αφρική συνολικά, αλλά 1,93 για το Γκαουτένγκ. Υπάρχει πιθανότητα αυτή η στατιστική απόκλιση να σχετίζεται με την περίπτωση υπερβολικής μετάδοσης, αλλά τα στοιχεία έχουν ήδη προκαλέσει σημαντική ανησυχία, γεγονός που οδήγησε σε προληπτικά μέτρα.

 

Θα λειτουργήσουν τα υπάρχοντα εμβόλια;

Οι επιστήμονες ανησυχούν για τον αριθμό των μεταλλάξεων και το γεγονός ότι ορισμένες από αυτές συνδέονται ήδη με την πιθανότητα αποφυγής της υπάρχουσας ανοσοποιητικής άμυνας. Ωστόσο, αυτές είναι θεωρητικές προβλέψεις και οι μελέτες διεξάγονται γρήγορα για να ελεγχθεί πόσο αποτελεσματικά αντιστέκονται τα αντισώματα στη νέα παραλλαγή. Τα πραγματικά δεδομένα για το ποσοστό επαναμόλυνσης θα παρέχουν επίσης μια σαφέστερη ένδειξη του βαθμού οποιασδήποτε αλλαγής στην ανοσία.

Οι επιστήμονες δεν αναμένουν ότι η παραλλαγή Omicron θα είναι μη αναγνωρίσιμη από τα υπάρχοντα αντισώματα, απλώς εκτιμούν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια κατά του κορωνοϊού μπορεί να παρέχουν λιγότερη προστασία. Ως εκ τούτου, η αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των τρίτων δόσεων για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, παραμένει ένας κρίσιμος στόχος.

Τι γίνεται με τα υπάρχοντα φάρμακα;

Οι επιστήμονες αναμένουν ότι τα πρόσφατα εγκεκριμένα αντιιικά φάρμακα, όπως το χάπι Merck, θα λειτουργήσουν εξίσου αποτελεσματικά ενάντια στη νέα παραλλαγή, επειδή αυτά τα φάρμακα δεν στοχεύουν την πρωτεΐνη των αιχμών, αλλά δρουν εμποδίζοντας τον πολλαπλασιασμό του ιού.

Ωστόσο, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος τα μονοκλωνικά αντισώματα, όπως η θεραπεία με Regeneron, να αποτύχουν ή να αποτύχουν μερικώς επειδή στοχεύουν μεταλλαγμένα μέρη του ιού.

 

Θα προκαλέσει το Omicron πιο σοβαρή ασθένεια Covid;

Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν αυτή η παραλλαγή οδηγεί σε αλλαγή στα συμπτώματα ή τη βαρύτητα του Covid – αυτό είναι κάτι που οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες παρακολουθούν στενά. Καθώς υπάρχει υστέρηση μεταξύ λοιμώξεων και πιο σοβαρών ασθενειών, θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να υπάρξουν σαφή δεδομένα. Σε αυτό το στάδιο, οι επιστήμονες λένε ότι δεν υπάρχει σοβαρός λόγος αμφιβολίας ότι αυτή η δεύτερη παραλλαγή θα είναι είτε χειρότερη είτε πιο ήπια.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, ο δρ. Η Angelique Coetzee, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Νότιας Αφρικής, ανέφερε σε δήλωση ότι σύμφωνα με όσα γνωρίζουν μέχρι στιγμής, η παραλλαγή Omicron προκαλεί μια ήπια ασθένεια. Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι τα συμπτώματα διαρκούν 1-2 ημέρες και ότι είναι κυρίως κόπωση και μυαλγίες και μερικές φορές βήχας. Επίσης, από αυτούς που κόλλησαν, κανείς δεν έχασε την όσφρηση και τη γεύση και κάποιοι έχουν ήδη επιστρέψει σπίτι.

Επίσης, σχολιάζοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία, ανέφερε ότι δεν έχουν μεγαλύτερο φορτίο λόγω της εισαγωγής από την παραλλαγή Omicron. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε μερικές εβδομάδες για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μεταδοτικότητα – κυρίως για να δούμε ποια είναι η κλινική εικόνα των εμβολιασμένων ατόμων.

 

Μπορούν να τροποποιηθούν τα εμβόλια και πότε θα γίνουν;

Ναι, οι ομάδες πίσω από τα εμβόλια εργάζονται ήδη για την ενημέρωση των εμβολίων με τη νέα πρωτεΐνη ακίδας για να προετοιμαστούν για την ανάγκη για μια νέα έκδοση.

Πολλές προετοιμασίες για μια τέτοια ενημέρωση έγιναν όταν εμφανίστηκαν οι παραλλαγές Beta και Delta, αν και σε αυτές τις περιπτώσεις τα υπάρχοντα εμβόλια «άντεξαν» καλά. Αυτό σημαίνει ότι οι ερευνητικές ομάδες ήταν ήδη έτοιμες να δημιουργήσουν νέες εκδόσεις των εμβολίων και ότι μίλησαν με τις ρυθμιστικές αρχές για το ποιες πρόσθετες δοκιμές θα χρειάζονταν. Ωστόσο, μπορεί να περάσουν άλλοι τέσσερις έως έξι μήνες πριν τα ενημερωμένα εμβόλια – εάν χρειαστεί – γίνουν ευρέως διαθέσιμα.

 

Πόσο πιθανό είναι να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο;

Μέχρι στιγμής, τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Νότια Αφρική, με λίγα στη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ. Ένα άλλο κρούσμα καταγράφηκε στο Ισραήλ το βράδυ της Πέμπτης και δύο ακόμη κρούσματα είναι ύποπτα στη χώρα.

Το Βέλγιο επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι ανακάλυψε την περίπτωση του Omicron σε κάποιον που είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο και την Τουρκία και στη συνέχεια θετικά κρούσματα της νέας παραλλαγής ανακαλύφθηκαν στη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Παράλληλα, έχουν ανακαλυφθεί ύποπτα κρούσματα στην Ολλανδία και την Τσεχία, τα οποία δεν είναι ακόμη θετικά σε αυτή την παραλλαγή.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Guardian, αυτό που είναι πιο ανησυχητικό είναι ότι, όπως έχει δείξει η προηγούμενη εμπειρία, οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις τείνουν να εξοικονομούν χρόνο, αλλά αν δεν ακολουθήσουμε την προσέγγιση μηδενικού αθροίσματος του Covid με αυστηρό κλείσιμο, αυτά τα μέτρα είναι απίθανο να είναι πλήρως υλοποιείται.σταματώ. νέες παραλλαγές.

Κλείστε τώρα ραντεβού 6985179999 & 2310224224 τεστ Covid PCR και Rapid τεστ αντιγόνου στο προσωπικό της επιχείρησής σας στη Θεσσαλονίκη από την Aegean Medical Service!

Aegean Medical Network